SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3287 >>

DEVAM: 17- YEMEĞİ BERABER YEMENIN (FAZİLETİNE DAİR HADİSLER) BABI

 

حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ الْخَلاَّلُ. حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ مُوسى. حدّثنا سَعِيدُ بْنُ زَيْدٍ. حدّثنا عَمْرُو بْنُ دِينَارٍ، قَهْرَمَانُ آلِ الزُّبَيْرِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ سَالِمَ بْنَ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: سَمِعْتُ أَبِي يَقُولُ: سَمِعْتُ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((كُلُوا جَمِيعاً وَلاَ تَفَرَّقُوا. فَإِنَّ الْبَرَكَةَ مَعَ الْجَمَاعَةِ)).

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Yemeği toplu halde yeyiniz ve ayrı ayrı yemeyiniz. Çünkü şüphesiz, bereket toplulukla beraberdir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Vahşı (r.a.)'ın hadisini Ebü Davud da rivayet etmiştir. Ömer (r.a.)'ın hadisine diğer kitablarda rastlayamadım. Ruvi Kahraman zayıftır.

 

Bu hadisler ev halkının yemeğe toplu halde oturmasının yemeğin bereketli olmasına vesiyle olduğuna delalet edef. 3254 ve 3255 nolu hadisler de bunu teyid eder durumdadır. Bir ev halkının yemeği ayrı ayrı yemesi ise yemeğin bereketsiz duruma düşmesine sebebiyet verir.

 

İlk hadisin ravisi Vahşi bin Harb. Hz. Hamza (r.a.)'ı Uhud savaşında şehid eden kimsedir. Sonradan müslümanlığı kabul etmekle sahabilik şerefine mazhar olmuştur. 8aded hadisi vardır. Buhari onun bir hadisini rivayet etmiştir. Ravisi oğlu Harb ve Ubeydullah bin AdI bin el-Hıyar'dır. Ömer bin el-Hattab (r.a.): Benim içimde Vahşi'ye karşı bir nefretim vardı. NihAyet bir gün Şam'da şarap içtiği gerekçesiyle yakalanmıştı. Bunun üzerine içki içme cezasına çarptınldı ve ben onun aylığını 300'e indirdim, demiştir. Hz. Ömer daha önce ona 2000 dirhem maaş bağlamıştı. cı)